Knuffels haken voor kinderen met CHD: ‘Ik word er blij van’

Cindy Kleij is een echte creatieveling. Naast schilderen en tekenen kwam er een paar jaar geleden een hobby bij: haken. Mutsen, truien, vesten en ja, ook knuffels. Inmiddels heeft ze al zo veel gehaakt dat de kasten uitpuilen. Dus toen ze via een collega de vraag kreeg om knuffels te haken voor pasgeboren kinderen met CHD, hoefde ze niet lang na te denken. “Ik vind het heel fijn dat ik ze kan schenken aan zo’n mooi goed doel.”

Enkele weken geleden heeft PlatformCHD eerst in België en later ook in Nederland een oproep geplaatst voor vrijwilligers voor het haken van de unieke knuffel van PlatformCHD. De bedoeling is dat alle pasgeboren baby’s met CHD in Nederland en België zo’n knuffel ontvangen. De reacties stroomden binnen en inmiddels doen er al meer dan vijftig mensen mee.

CHD-konijnen

Een groot deel van de vrijwilligers is al druk aan het haken geslagen, waaronder Cindy Kleij (46). Zij kwam in contact met PlatformCHD via een collega, die een dochter (2) heeft met CHD. “Ik zag van dichtbij hoe stressvol dat voor haar was. En hoe ingrijpend CHD is in het leven van het kind en het gezin. De zwangerschap, de geboorte, de zware eerste periode in het ziekenhuis en ook nu nog.”

“Mijn collega is lid van PlatformCHD en weet dat ik graag haak. Ze vroeg mij ‘Cindy, is dat niet iets voor jou?’ en ik dacht meteen: ja, natuurlijk! Dus nu ben ik ook lid van het platform en sinds een week of vier deze leuke knuffels aan het haken.” Ze laat een schattige konijnenknuffel zien, met lange flaporen en om het middel een subtiele witte ring, met een opening erin. “Dat is het middenrifje.”

Maatschappelijk betrokken

Cindy is opgeleid als maatschappelijk werkster en later gezinstherapeut. Ze werkt bij haar organisatie veel met jongeren tussen de 12 en 18 jaar die al meerdere hulpverleningstrajecten hebben doorlopen. “Uiteindelijk komen hulpverleners dan bij ons terecht. Wij gaan aan de slag met therapiesessies, waarin we het hele gezin meenemen.”

Om haar gedachten even te verzetten, houdt Cindy zich buiten haar werk bezig met allerlei creatieve projecten. Sinds een paar jaar is haken haar voornaamste bron van ontspanning. Bijna iedere avond neemt ze plaats voor de tv of zet ze muziek op en gaat ze verder met haar haakwerkjes. “Het is een fijne tegenhanger van een intensieve baan. Het werkt meditatief.”

Kasten vol

Knuffels, truien, mutsen, vesten. Cindy heeft al zo veel gehaakt dat haar kasten thuis volhangen. “Ik word heel blij van het haken, maar eigenlijk kan ik ze niet meer kwijt, haha. Alle mensen en kinderen in mijn omgeving zijn ook al ruim voorzien.”

Dat betekent niet dat ze de leuke dingen die ze haakt niet meer kwijt kan. Ze kwam onlangs een Facebookgroep tegen met mede-hakers die hun kunstwerkjes op willekeurige plekken achterlaten, voor de nietsvermoedende voorbijganger. “Ik doe ze in een tas met een briefje, en dan leg ik het ergens neer. Op een bankje in het park, bij een kapelletje in het bos, in een winkelcentrum, waar dan ook. Op het briefje staat een lieve boodschap, met de naam van de Facebookgroep erbij.”

Een mooiere wereld

Af en toe komt er een reactie binnen van iemand die een haakwerkje van Cindy heeft gevonden. “Soms zeggen mensen dat ze hem precies op het juiste moment vonden. Ze hadden een zware dag, bijvoorbeeld, en de knuffel vrolijkte hen op. Dat is dan stiekem toch heel leuk.”

Cindy was dan ook blij toen de oproep van haar collega kwam om knuffels te haken voor PlatformCHD. Ze is pas vier weken bezig, maar heeft al bijna twintig knuffels af. “Ik ben blij dat ik mijn werk kan schenken aan zo’n mooi goed doel. Het geeft me het gevoel dat ik een beetje bijdraag om de wereld weer net iets mooier te maken.”

Als PlatformCHD zijn we ontzettend blij en trots op alle aanmeldingen van vrijwilligers en hun bijdrage aan onze patiëntenvereniging. We zien regelmatig mooie resultaten van jullie haakwerk verschijnen in onze mailbox. Binnenkort kunnen pasgeboren kinderen met CHD en hun ouders dus een mooie gehaakte knuffel verwachten van Cindy of een van de andere vrijwilligers. Er zal een kaartje bijzitten met daarop de naam van de haakster. Wij kijken enorm uit naar het moment dat de knuffels door ons naar de ziekenhuizen gestuurd kunnen worden!

Deel deze pagina