11.698 stemmen en Medische Inspirator Prijs voor innovatieve patch

Een innovatieve patch die in het Radboudumc wordt ontwikkeld voor baby’s met een gat in het middenrif, heeft de Medische Inspirator gewonnen. Sanne Botden van het Radboudumc en Frank Meijer van PlatformCHD kregen vandaag (10 december) de Medische Inspirator Prijs. Deze stimuleringsprijs van ZonMW uitgereikt om de patch verder te ontwikkelen.

Een vakjury onder leiding van Elizabeth Vroom (Duchenne Parent Project) en het algemeen publiek bepaalden samen de winnaar. De jury prees het winnende project, omdat de urgentie vanuit patiëntenperspectief evident is en dit wordt vertaald in de opzet van het onderzoek. Ook het publiek was enthousiast, de patch kreeg op Facebook zestig procent van de ruim 19.000 stemmen.

Echt spannend

Dr. Sanne Botden, onderzoeker en kinderchirurg in opleiding: ‘Het werd nog écht spannend; de laatste week stonden we achter op Facebook. De resterende dagen kregen we vooral door inzet van ouders ruim achtduizend likes. Vandaag hoorden we van de jury dat ook die voor ons voorstel koos. Geweldig!’

De huidige patch om het gat in het middenrif bij baby’s te verhelpen is stug en groeit niet in. Bovendien levert die complicaties op. Onderzoeker Willeke Daamen, die samen met Sanne de patch gaat ontwikkelen: ‘We willen een nieuwe versie maken waaraan biologische componenten zijn toegevoegd. Die moeten ervoor zorgen dat er een nieuw en normaal middenrif ontstaat. Als dat is gebeurd, breekt de patch af. Met de prijs kunnen we het onderzoek uitvoeren. We hopen hem in drie tot vijf jaar te gaan gebruiken.’

Het Radboudumc ontwikkelt als enige in Nederland in samenwerking met patiënten met CHD (congenitale hernia diafragmatica) een afbreekbare patch voor baby’s met een gat in het middenrif. Hierdoor kunnen kinderen beter ademhalen en zullen een betere kwaliteit van leven krijgen.

Gat in het middenrif

Jaarlijks worden in Nederland zestig baby’s geboren met een gat in het middenrif. Bij kinderen met een groot gat overlijdt veertig procent, ondanks het plaatsen van een patch. Vijftig procent van de baby’s houdt chronische longklachten. Frank Meijer van PlatformCHD is vader van een kind met CHD. Hij schreef samen met Sanne Botden het projectplan.

Dit jaar is voor het eerst de Medische Inspirator uitgereikt. Deze stimuleringsprijs ter waarde van 50.000 euro is bestemd voor het beste projectplan voor de ontwikkeling van een medisch product. Het moet hierbij om een samenwerking gaan tussen patiënten en onderzoekers. De prijs komt vanuit het ZonMw-programma Medische Producten Nieuw en Nodig.
Bekijk het filmpje op Facebook van het winnende project

https://www.facebook.com/600877526710221/videos/694051140726192/

Lees meer over het ZonMW-programma Medische Producten Nieuw en Nodig.

Deel deze pagina