Coronavirus in Nederland en CHD

Actuele Update 14-03-2020 17:00

Vanuit ouders van kinderen met CHD komen vragen over het advies van de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen NVK (zie bericht hieronder). Een paar antwoorden. Een uitgebreidere Q&A vind je hier.

 1. Horen alle kinderen met CHD bij de groep hoogrisicokinderen?
  Op dit moment maken de CHD-specialisten van het RadboudUMC en het Sophia Kinderziekenhuis geen onderscheid tussen ernstigere CHD-gevallen en minder ernstige. Zij verwijzen naar het RIVM dat vermeldt dat ouderen en mensen met een hart- of longaandoening, waarvoor ze ook het advies krijgen een griepvaccinatie te halen, gerekend moeten worden tot de kwetsbare groepen.
 2. Moeten broertjes/zusjes/ouders van CHD-kinderen dan ook thuis blijven?
  Er is geen officieel medisch standpunt over het thuishouden van broertjes, zusjes en ouders van kwetsbare kinderen. Voor hen gelden dus de algemene richtlijnen van het RIVM: bij lichte klachten/hoesten/koorts thuishouden. Ouders van CHD-kinderen kunnen in overleg met school, werk, sport hierin wel zelf een risicoafweging maken. Voor het ene gezin zal het goed zijn om met zn allen thuis te blijven, voor het andere gezin niet.

Actuele Update 14-03-2020 09:27
De Nederlandse Vereniging van Kinderartsen (NVK) heeft op 13 maart 2020 bij Een Vandaag de oproep en advies afgegeven om kwetsbare kinderen met long-hart en weerstandsproblematiek thuis te houden van school.

In overleg met diverse CHD specialisten berichten wij dat het verstandig is om ook alle kinderen met CHD vanaf nu en tot nader bericht thuis van school te houden en alle overige voorzorgsmaatregelen in acht te blijven nemen:

 • vermijdt groepsevenementen
 • gebruik papieren zakdoekjes eenmalig
 • hoest in de elleboog
 • houdt ruime afstand tot andere mensen
 • in geval van verkoudheidsverschijnselen blijf thuis en bel met de huisarts/GGD. Ga niet zelf naar buiten en op pad

Volwassenen met CHD waren al risicogroep en wordt geadviseerd zich conform op te stellen en voorzorg in acht te nemen. Desgewenst kan contact worden opgenomen met de CHD volwassenen poli van het ErasmusMC via CentrumCPL@erasmusmc.nl

Zie verder de website van het RIVM voor advies.

We volgen de ontwikkelingen rondom het Corona virus op de voet. Zodra er meer bekend is over het Coronavirus in Nederland en de relatie met CHD zullen wij dit artikel updaten. Eerste update 28-02-2020 14:48. Tweede update 06-03-2020 14:45. Derde update 14-03-2020 9:27

Deel deze pagina