Veelgestelde vragen over Corona en CHD

De chirurgen en kinderartsen van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam hebben antwoord gegeven op een lijst met veelgestelde vragen over het coronavirus en kinderen met slokdarmatresie en CHD.  Zie ook ons nieuwsbericht met de laatste actuele berichtgeving rondom het coronavirus en CHD.

Zijn onze kinderen (inderdaad) extra vatbaar?

Het coronavirus is een virus dat net als vele andere virussen waar jonge kinderen last van hebben luchtwegklachten kan veroorzaken. Kinderen die door hun aandoening meer gevoelig zijn voor luchtwegproblemen – zoals kinderen met slokdarmafsluiting, CHD en (aangeboren) longafwijkingen – kunnen mogelijk heftiger reageren op een infectie, maar vooralsnog lijkt het dat kinderen veel minder heftig ziek worden van het corona-virus. Zij kunnen het virus echter wel ook verspreiden. Over het algemeen genomen vermeldt het RIVM dat ouderen en mensen met een hart- of longaandoening waarvoor ze ook het advies krijgen een griepvaccinatie te halen gerekend moeten worden tot de kwetsbare groepen.

Hoe moet je handelen wanneer kwetsbare kinderen verschijnselen van het coronavirus zouden krijgen?

Het is verstandig om de adviezen van het RIVM te volgen. Dit kan lastig zijn bij kinderen met slokdarmatresie, CHD en (aangeboren) longafwijkingen, omdat zij toch al meer hoestklachten hebben dan andere kinderen. Het is dus belangrijk om extra alert te zijn op andere symptomen zoals koorts en algemeen ziek-zijn en dan laagdrempelig contact op te nemen met de huisarts.

Is het verstandig onze kinderen van school thuis te houden?

Hiervoor gelden ook de richtlijnen van het RIVM, die per dag kunnen veranderen.

Kun je met vragen direct contact opnemen met bijvoorbeeld het Sophia Kinderziekenhuis?

Het is zeer begrijpelijk dat er veel vragen en onzekerheden zijn over het coronavirus. Zoals al hierboven gezegd is het belangrijk om de algemene adviezen te volgen en geldt dat de algemene informatie zeker ook voor kinderen met CHD geldt. Alleen als uw kind ziek wordt en er twijfels zijn over de volgende stap in de behandeling, kunt u of de dokter van uw kind (huisarts of kinderarts) contact opnemen met het behandelende academisch kinderziekenhuis.

Deel deze pagina